10 tips för att spara pengar

Bild med rabattkuponger

I princip alla vill spara pengar, men hur går det till i praktiken egentligen? Det får du reda på i den här artikeln där vi ger dig 10 konkreta tips på hur du sparar pengar! 

Här kommer våra 10 bästa tips för att spara pengar:

  1. Betala av dina skulder på rätt sätt.
  2. Handla saker billigare med rabattkoder.
  3. Säg upp abonnemang du inte använder.
  4. Köp inga dyra märkesprodukter.
  5. Byt till mer energieffektiv belysning.
  6. Spara en viss summa pengar varje månad.
  7. Ta med dig hemlagad mat till jobbet.
  8. Ha en köpfri vecka.
  9. Ta inga onödiga krediter.
  10. Sälj saker du inte längre behöver.

Nedan pratar vi mer om de saker vi precis nämnt i större detalj.

1. Betala av dina skulder enligt snöbollsmetoden

Bild av snöbollseffekten

Snöbollsmetoden är en effektiv återbetalningsmetod där du först betalar tillbaka dina minsta skulder för att efter det betala av större och större skulder.

En anledning till att snöbollsmetoden är så pass effektiv är att de små lånen (ofta SMS-lån) i regel har en hög ränta på cirka 39 %.

2. Handla saker billigare med kuponger på nätet

Med rabattkuponger på nätet som du bland annat hittar på Coupino kan du spara i genomsnitt mellan cirka 5 och 15 % på dina köp bara genom att trycka på en knapp.

Många e-butiker ger ut rabattkoder för att minska förekomsten av övergivna kundkorgar, som även kallas för shopping cart abandonment

Värt att notera är att det inte kostar ingenting att använda sig av rabattkoder på nätet. Detta då sajter såsom Coupino tar betalt av återförsäljaren (e-butiken) och inte av dig.

3. Säg upp dyra abonnemang

Bild på ett abonnemang

Det är vanligt att man har abonnemang på saker såsom: 

Viaplay.
Amazon Prime.
Spotify.
Netflix.

Som man ändå inte använder. Av den anledningen ska du se till att säga upp alla abonnemang du ändå inte har någon nytta av. En bra tumregel är att tänka; har jag använt den här tjänsten de senaste två veckorna?

Om ja, behåll tjänsten men om nej, säg upp den.

4. Köp billigare produkter

Att köpa dyra märkesprodukter i exempelvis mataffären eller klädbutiken är en dålig idé, åtminstone om du försöker spara pengar. Av den anledningen ska du se till att köpa saker av lite mer vanliga märken såsom Eldorado eller ICA:s egna varor. 

För att nämna ett exempel till är kläder på HM betydligt billigare än kläder på exempelvis Care of Carl. 

5. Byt ut dina glödlampor

Det är en bra idé att byta ut alla vanliga glödlampor till LED-lampor som drar betydligt mindre energi. Inköpskostnaden för LED-lamporna har du snabbt tagit igen tack vare de besparingar du gör på elräkningen.

6. Spara pengar varje månad

Att spara en viss summa pengar via autogiro varje månad är ett effektivt sätt att snabbt bygga upp en buffert.

Och med pengar undanstoppade till när du verkligen behöver dem slipper du exempelvis ta onödiga och dyra lån, vilket du tjänar pengar på i det långa loppet.

7. Ta med dig matlåda till jobbet

Det är smart att inte äta ute för att i stället satsa på att laga sin egen mat och ta med sig den till jobbet. En utelunch ligger i regel på minst 100 kr, så den besparing du gör när du tar med dig matlåda till jobbet är stor.

8. Ha en köpfri vecka

Köpfri vecka

Bestäm en vecka i månaden då du inte köper någonting du inte bara måste ha, såsom mat och 100 % nödvändiga kläder.

Tack vare att du inte impulshandlar sparar du pengar på lång sikt, och med lite tur förändras även ditt köpbeteende i stort (om du hade problem med det sedan tidigare).

9. Låna inte pengar i onödan

Banker är inga välgörenhetsorganisationer. Att ta lån, och i synnerhet snabba lån med en ränta på upp emot 40 % är bara acceptabelt om du själv tjänar på det.

Exempel på det är om du måste laga bilen för att ta dig till jobbet eller om du måste betala en faktura för att slippa hamna i Kronofogdens register.

Det bästa är alltid att spara pengar regelbundet så att du slipper låna pengar när saldot är förbrukat på transaktionskontot.

10. Sälj saker du inte vill ha

sälja saker

I princip alla har saker som bara ligger och skräpar såsom gamla skidor, snowboards, hockeyklubbor, biltillbehör och datorer. I stället för att slänga de saker du inte behöver är det en bättre idé att sälja dem.

Dels för att du får pengar för det, och dels för att du gör miljön en tjänst.

Vill du ha fler tips om hur man sparar pengar? Då kan du kika på videon nedan:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla