Är tyngdtäcken bra för hälsan?

Sov bättre med ett tyngdtäcke

Tyngdtäcke används som ett vanligt täcke som man sover med, skillnaden är att man fyllt upp täcket med olika typer av vikter som gör täcket tungt.

Det är vikter som behagligt kramar om kroppen som ger positiva effekter på sömnkvalitén. Jag har brukat ett tyngdtäcke nu i 6 månader och kan bara konstatera att jag sover mycket bättre och vaknar upp piggare än någonsin!

Det finns olika sorter av tyngdtäcken

När man väljer vikttäcke så är det bra att veta skillnaderna på de olika sorterna. Det finns täcken som kallas för kedjetäcke, vikttäcke, ringtäcke och vissa har samma innebörd och andra inte.

Låt mig förklara, Kedjetäcke och ringtäcke är egentligen samma sak. Ringtäcken är tyngdtäcken som man sytt fast kedjor i innertyget som ger täcket dess vikt. Sedan har vi vikttäcke och tyngdtäcke som också är samma sak, men dessa ord symboliserar egentligen alla tyngdtäcken.

Lista på populära tyngdtäcken

  • Cura of sweden
  • Heavy sleeper
  • Zenkuru
  • Cura tyngdfilt
  • Hemtex

Därför borde du använda ett tyngdtäcke

Det finns massor av studier på tyngdtäckets positiva påverkan på våra kroppar! Det är den behagliga kramande känslan på vår kropp som utlöser oxytocin och serotonin vilket är våra må gott hormoner, dessa hormoner triggar sedan igång melatonin produktionen och melatonin är vårt naturliga sömnhormon vilket får oss sova som spädbarn.

Du borde använda ett tyngdtäcke om du vill sova bättre och vakna piggare, speciellt om du har svårt att somna på kvällarna för då hjälper verkligen tyngdtäcket än att koppla av ungefär som massage gör.

Så här väljer du rätt tyngdtäcke

Jag tyckte detta var svårt i början, det finns väldigt många alternativ att välja emellan. Det viktigaste dock som jag lärde mig var att det finns en regel som lyder 10 – 15 % av din egna kroppsvikt. När du köper ett tyngdtäcke så ska alltså täcket väga ungefär 10-15% av din egna vikt för att man ska få dessa positiva effekter.

Det går bra att köpa tyngdtäcke här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan också gilla