Var förberedd inför vildmarken

Förberedelser inför jakt
Jakt - förbered ditt vapen

Nu är snart den årliga älgjakten här, många förberedelser har gjorts både i skog och mark. Även min framtida älgdräpare har genomgått en ”total makeover”.

Anledning till att den är framtida är ju att jag själv aldrig har skjutit någon älg med denna.

Det har alltid varit den kamrat på passet bredvid mig som lyckas fälla skogens konung, alldeles innan den hunnit fram till mig så klart. I år hoppas jag det blir annorlunda och det blir jag som får det sista ordet i skogen.

Förberedelser och uppgraderingar på bössan är alltså genomförda och redo för ett så skarpt test som möjligt. Detta innebär ju att det åter igen är dags att möta den ökande pappälgen.

Förändringar sedan förra säsongen.

Kolvkammshöjning
Ljuddämpare monterad (RCC T45)
Nytt kikarsikte monterat med Weaver snabbfästen (Zeiss Duralyt 1.2-5×36)

Förra året hade jag en Beartooth Kolvkamshöjare på min CG, Inget ont om den men att jämföra den med en fast monterad konstruktion går inte. På min .222 Vixen har jag haft en fast monterad från början och det går knappt att jämföra de två.

Självklart var det ett enkelt beslut att skaffa mig en på min .308:a också. Beartooth varianten är väldigt bra i jämförelse med att inte ha någon alls. Rådet i denna fråga är; har du ingen kolvkamshöjare, skaffa en!

Då har du i stort sett två val; Beartooth eller ingen beartooth. Allt handlar ju om hur mycket pengar du vill spendara och vilka kontakter du har.

Själv betalade jag 349kr för min Beartooth när jag köpte den på internet. För min kolvkamshöjning betalade jag 900kr, tror dock inte man får det för dessa pengar om man inte har en bra kontakt.

Lämnar man in bössan till en standardhandlare brukar det bli betydligt dyrare, det är helt klart värt att se sig lite omkring för att få det gjort till ett rimligt pris.

Ljuddämparen

Ljuddämparen

Ljuddämparen och gängning blev heller inte någon dyr historia, jag betalade 300kr för jobbet och under 2000kr för själva dämparen. Att jag valde en RCC var enbart p.g.a. rekommendationer och att det var vettigt pris.

Zeiss Duralyt 1.2-5×36
Zeiss Duralyt 1.2-5×36

Kikarsiktet

Kikarsiktet

Kikarsiktet var det som tillkom senast. Anledning att det blev just den kikaren var nog mer att det inte var jag som valde, utan det var den som valde mig.

Tokbillig utförsäljning på XXL som sänkte det sista exet precis när jag gick förbi.

Jag hade ju begått ett brott om jag inte köpt det. Sen kan man ju självklart fundera på om den kikaren passar just mig.

Jag tror faktiskt det. Jag använder min .308 framförallt till älgjakt och grisjakt. Inget där jag skjuter på längre håll än max 150 meter, oftast är det ju betydligt kortare avstånd. Längre avstånd än så är det min Vixen som får jobba och då är det ju oftast på fågel eller räv.

Det jag snabbt märkte med kikaren var; hur otroligt snabbt man hittar sitt mål med den i jämförelse med min gamla. Klar fördel! Just denna modell som jag köpte har precis slutats levereras från tillverkaren, vilket naturligtvis var anledningen till den enorma prissänkningen. Läs mer här!

Rekyldämpare

Har även införskaffat en rekyldämpare på inrådan av min skyttementor. Han har testat ett flertal rekyldämpare för att ersätta ljuddämparen på skjutbanan, denna orsakar ju som många vet mirage framför kikaren när den blir varm.

Han ansåg att denna ersatte rekyldämpningen och vikten på ett likvärdigt sett. Jag valde dock att ha den i originalfärg istället för blånerad.

Nackdelen med en rekyldämpare är att den förstärker ljudet istället för att dämpa det som ljuddämparen gör.

Detta gör den till rena döden för allt och alla som inte har hörselskydd i närheten. D.v.s. din hund, andras hundar och övriga djur. Därför lämpar den sig endast på skjutbanan och inte i skogen.

Strömavbrott vid älgbanan

I lördags var det då dags att skjuta med min CG3000 v2.0. Packade in hundarna och minsta sonen i bilen för att åka ner till vår älgbana i Hasselfors.

Förväntningen var stora på hur det skulle vara att använda bössan på älgbanan. Väl framme så tog allt en tvärvändning då det stod klart att ingen älg rusade fram och tillbaka längs vallen.

”Vi har fått strömavbrott” sa skjutledaren som lite stressat lånade mitt multiverktyg och sprang mot närmaste elcentral. ”Hur ska det här sluta?” sa jag tyst till min son som tittade upp på mig med undrande blick. ”Glöm det” sa jag leende när jag förstod att det här skulle bli svårt att förklara. Jag hade redan svårt att förklara varför pappälgar åt ström och inte tallar och andra träd som vanliga älgar.

Läs mer om vad du ska tänka på inför jakten här!

Man kan säga att vi fick älgavbrott, vi fick packa ihop och försöka hitta på något annat att göra ett par timmar istället. Tog med Jay (som för dagen agerade maskinist), sonen och Puck för att se om vi kunde få tag på någon fågel istället. Det var ju trotts allt en underbar dag, varför låta den sluta där?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *